ACTEERSCHUUR

acteren

Workshops

1. Van idee tot theatervoorstelling - meerdaags project

In het meerdaagse project werken we naar een voorstelling door middel van improvisaties rond een thema. Omdat er relatief veel tijd is, kunnen we aandacht besteden aan verschillende theatervormen. Hierin zijn vele variaties mogelijk zoals pantomime, teksttoneel, theatersport en nog veel meer.
Er kan gewerkt worden aan de hand van een bestaand verhaal maar ook vanuit kunstvormen, met bijvoorbeeld een schilderij, een gedicht of een muziekstuk als inspiratiebron.

In het meerdaagse project is ruimte voor samenwerking met andere disciplines zoals bijvoorbeeld beeldende vakken, dans en muziek, of vakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde. Ook kan er gewerkt worden met literatuur als thema. Deze samenwerking kan zowel met de eigen leerkrachten als met vakdocenten van buiten, wat ook maar uw voorkeur heeft. Wij leveren maatwerk.

We beginnen ieder dagdeel met opwarmspellen. Vervolgens werken we aan de voorstelling aan de hand van scènes, dialogen en dansen. Tussendoor doen we toneeloefeningen. Uiteindelijk wordt het project natuurlijk afgesloten met een unieke theatervoorstelling!

2. Van idee tot theatervoorstelling - workshop

In deze zes uur durende workshop komen de leerlingen van een idee tot een voorstelling. De workshop is geschikt voor leerlingen in de bovenbouw.

Door middel van improvisaties rond een thema doorlopen we met de kinderen het creatieve proces bij het maken van een theatervoorstelling. Daarbij leren zij samenwerken, fantasie vormgeven, spelplezier en krijgen ze de ervaring van een theateroptreden.

Het thema wordt vooraf door de school en/of leerlingen bepaald. We beginnen met wat opwarmspellen en gezamenlijke toneeloefeningen. Dan gaan we brainstormen en improviseren met het thema. Vervolgens wordt de verhaallijn vastgelegd en leren de kinderen hoe hier een voorstelling van te maken met eventueel dans en muziek.

Na een generale repetitie presenteren de leerlingen hun unieke voorstelling aan het publiek en kunnen ze met trots hun welverdiende applaus in ontvangst nemen!

3. Een spetterende voorstelling in een halve dag

In een halve dag? Ja, dat kan! Het is mogelijk om een vaststaand en al deels uitgewerkt thema te kiezen waarin de verhaallijn is vastgelegd. De kinderen geven door middel van improvisatie de scènes zelf invulling. Enkele voorbeelden:

Droomvlucht
Geïnspireerd op de musical en attractie van de Efteling. Lila heeft met haar oma een missie om het elfenrijk te redden maar ze worden door de trollen tegengewerkt. Het is van groot belang dat de mensen in sprookjes en elfjes blijven geloven, anders raakt de elfenstof op en zal alles kleurloos en dor worden. De trollen daarentegen haten die bloemetjeslucht en kleur. Zij willen modder en donker.

Vakantie
Vakantiegangers maken een reis met een cruiseschip. Dan lijden ze schipbreuk en komen aan op een onbewoond eiland. Daar gebeuren allemaal spannende dingen. Ze vinden er een schat. Maar wat heb je daaraan op een eiland?? Uiteindelijk worden ze gered.

Circus in nood
De circusartiesten laten hun beste acts zien in de circuspiste. Na de voorstelling is er een probleem met de directeur van het circus, hij heeft namelijk geen geld meer om de artiesten te betalen. Ze moeten iets bedenken om te voorkomen dat het circus ophoudt te bestaan. Hoe gaan ze dit oplossen?

Feest in het paleis
De prinsessenweesjes moeten de koningin helpen met het feestelijke bal waarbij allemaal belangrijke gasten komen. Maar daar hebben ze helemaal geen zin in want dat is ongelofelijk saai! Ze verzinnen allemaal trucjes en besluiten hun eigen feestje te houden op de zolder van het paleis.

Andere mogelijkheden: De heksenacademie (voor rond Halloween), highschool (voor oudere kinderen), piraten, ridders.

De volgende leerdoelen komen in de workshops aan bod:

  • Spelplezier en fantasie
  • Samenwerken en respecteren
  • Zelfvertrouwen
  • Kennis van diverse toneelstijlen ( improviseren, tableau vivant, etc.)
  • Samenspelen, luisteren, kijken en reageren op elkaar
  • Openstaan voor wat anderen inbrengen
  • Doorlopen van een creatief proces
  • Reflecteren

Neem voor meer informatie of prijzen contact met ons op.

Wij komen graag bij u langs om de mogelijkheden te bespreken we maken vrijblijvend een offerte op maat.Deel deze pagina met je vrienden. Hoe meer mensen, hoe leuker!

© 2015 Acteerschuur Algemene voorwaarden